Fizički stres

Ožiljak nastaje prilikom zarastanja dublje rane. Kao takav nije samo vizualan i psihološki problem već i fizički. Osim toga koža nije sposobna u cijelosti popraviti ozljedu. Ožiljci se povezuju s neugodnim simptomima, posebno u fazi zacjeljivanja. Riječ je o crvenilu, oticanju, svrbežu i zategnutosti.

Ožiljno tkivo nije poput zdrave kože jer se folikuli dlake te žlijezde lojnice i znojnice ne mogu obnoviti. Tvore ga manje elastična vlakna, što može biti uzrok otvrdnjavanja i skupljanja ožiljka, što ponekad uzrokuje zategnutost ili čak i ograničenost pokreta.

Nastanak ožiljaka popraćen je stvaranjem finih krvnih žila koje svježim ožiljcima daju crvenu boju. To će postupno nestati kako ožiljak bude stario. S obzirom na to da ožiljno tkivo ne sadrži pigment boje koji zdrava koža sadrži, ožiljak će biti svjetlije boje u odnosu na okolnu kožu.

Vidljivost ožiljka ovisi o nizu čimbenika: o vrsti i veličini ozljede, procesu zarastanja rane, općem zdravstvenom stanju, dobi i genetskim predispozicijama. Ožiljak može postati zadebljan, tvrd i zategnut. Ako se kvalitetno njeguju, kirurške rane koje su uske i glatkih rubova u pravilu brzo i lako zarastaju. Nastali je ožiljak u pravilu malen, tanak i jedva vidljiv.

Sve se vrste ožiljaka mogu djelotvorno tretirati, što ih čini manje neugodnima i vidljivima.