Problematični ožiljci

Neki ožiljci ne zacjeljuju idealno pa tako nastaju problematični ožiljci. Najčešći su sljedeći:

Podignuti ili hipertrofični ožiljak

Hipertrofični ožiljakHipertrofični ožiljak nastaje nedugo nakon zarastanja rane, a uzrokuje ga prekomjerna proizvodnja vlakana vezivnog tkiva. Tako ožiljak nekad bude ispupčen i izdiže se iznad razine okolne kože, premda je ograničen na područje prvobitne ozljede. Hipertrofični ožiljci posebno su česti kad se rana ne imobilizira ili zaštiti, odnosno kad se inficira.


Udubljeni ili atrofični ožiljak
atrofični ožiljak

Kad ožiljno tkivo prekriva ranu, ali se ne proizvede dovoljno tkiva da se dostatno prekrije oštećeno područje, nastaje atrofični ožiljak. Ti su udubljeni ožiljci posebno česti nakon akni ili vodenih kozica.


Prerasli ili keloidni ožiljak

keloidni ožiljakKeloidni ožiljak nastaje nakon zarastanja rane. Uzrokuje ga prekomjerna proizvodnja vlakana vezivnog tkiva, koje nastavlja rasti više od rane i zahvaća zdravu kožu, poput rakovih kliješta. Keloidni ožiljci posebno utječu na djevojke i mlađe žene.

Ožiljci na dijelovima tijela gdje je koža jako zategnuta također su izloženi nastajanju keloidnih ožiljaka. Dosta se često genetska sklonost nastajanju keloidnih ožiljaka i nasljeđuje. Keloidni ožiljci nastaju do deset puta češće u osoba s tamnijom kožom nego u osoba sa svjetlijom kožom.